dimarts, 1 de març del 2016

10 anys construint Unitat Popular des de Sabadell


El passat 20 de febrer, el nucli de Sabadell d’Endavant OSAN (Organització Socialista d’Alliberament Nacional) vam celebrar els seus 10 anys de lluita a la ciutat a l’espai La Quartera. Amb la voluntat de fer créixer les lluites populars, l’any 2005 engegàvem la nostra activitat política en el moment en què el Moviment Popular de Sabadell (MPS) esdevenia punt de confluència i d’impuls d’espais de contrapoder.


Amb la voluntat de fer una jornada que englobés els principals eixos de lluita, la vam iniciar amb una xerrada entorn la construcció de sobiranies en diferents àmbits, i com aquesta presa de consciència, de lluita, d’organització i d’apoderament popular és clau i imprescindible en el camí cap la independència dels Països Catalans. Per fer una explicació entorn el concepte de sobirania com materialitzar-lo vam poder comptar amb Pau Llonch (de la PAHC de Sabadell) i Josep Manel Busqueta (del Seminari d’Economia Crítica Taifa i ex-diputat de la CUP-CC al Parlament), la qual va donar peu a un interessant torn de preguntes i debat.

En la clara aposta que com a organització tenim vers el socialisme i el feminisme, la xerrada de la tarda va anar encarada al qüestionament de l’actual model socioeconòmic capitalista patriarcal. En aquest sentit, la Georgina Monge (membre de Justa Revolta) i Isabel Vallet (militant d’Endavant OSAN i ex-diputada de la CUP al Parlament) van mostrar el vincle entre el capitalisme i el patriarcat, i la necessitat d’entendre’ls com dos aspectes d’un mateix sistema. Van remarcar que cal entendre que la superació del patriarcat és indestriable d’una lluita contra l’actual mode de producció i repartiment del treball i la riquesa. També van emfatitzar la importància del treball de cures i reproducció, realitzat eminentment per dones, i com aquest, a més d’infravalorat, esdevé clau per poder perpetuar la vessant productiva. També es va enfocar la xerrada en quin havia de ser el paper de l’esquerra independentista per seguir caminant cap a una proposta socialista i feminista real.

Després del sopar, que es va convertir en espai d’intercanvi d’experiències entre els i les assistents, va actuar “La Fera Ferotge”, grup de música sorgit dels antics integrants d’Inadapats, amb un repertori centrat en el cantautor d’Alcoi Ovidi Montllor.

I passats 10 anys seguim aquí perquè creiem que és necessari, però sobretot, perquè volem.

“Pensa que sols diré fins que més no podré: Va com vull. Com volem.”





Ovidi Montllor